NAMEN PROJECT

Ontstaan van de QUILT

De AIDS Memorial QUILT is ontstaan in 1987 in San Francisco. Het is een verzameling gedenkdoeken (naamvlaggen) ter nagedachtenis aan mensen die zijn overleden aan de gevolgen van aids. Telkens acht naamvlaggen (Engels: panels) worden zó aan elkaar genaaid dat vierkante quiltblokken ontstaan van 3.80 x 3.80 meter. Samen vormen ze één grote lappendeken oftewel: de QUILT.

Cleve Jones

De eerste naamvlag
De allereerste naamvlag werd gemaakt door homo-activist Cleve Jones. In 1987 maakte hij een gedenkdoek ter nagedachtenis van zijn partner Marvin Feldman. De gedenkdoek had de afmetingen van een graf (90 x 180 centimeter of 3 x 6 voet). Hij schreef Marvins naam erop en de eerste naamvlag was een feit. Velen volgden zijn voorbeeld en stuurden een naamvlag op naar San Francisco. Anderen schonken een geldbedrag, materialen of gereedschappen, zoals naaimachines. Acht naamvlaggen werden aan elkaar genaaid tot een vierkant ‘blok’. Zo waren ze mooi te presenteren.

De eerste tentoonstelling
Op 11 oktober van dat jaar werd de QUILT voor de eerste keer tentoongesteld in Washington, tijdens de nationale mars voor homorechten (Lesbian and Gay Rights). Er waren in totaal 1.920 naamvlaggen. De kleurrijke verzameling was groter dan een voetbalveld. Een half miljoen mensen kwam dat weekend naar de QUILT kijken.

De eerste tournee
Er volgde een tournee door de Verenigde Staten. Twintig steden werden er bezocht. Aan het eind van de tour was er 500.000 dollar bijeengebracht voor aids-organisaties en waren er meer dan 6.000 naamvlaggen.

Namen lezen
In oktober 1988 kwam de QUILT weer terug in Washington. Er waren nu 8.288 naamvlaggen, die voor het Witte Huis werden tentoongesteld. Geliefden, familie, vrienden, politici en andere beroemdheden lazen de namen voor van de mensen die werden herdacht. Het lezen van de namen is inmiddels een traditie geworden bij tentoonstellingen van de QUILT.

De QUILT nu
In 1996 is de internationale QUILT voor het laatst in zijn geheel getoond. In 2004 waren alleen de nieuwste quiltblokken – ontvangen sinds 1996 – te zien. Inmiddels zijn er meer dan 45.000 naamvlaggen. Naast de VS zijn in vele landen over de hele wereld NAMENprojecten opgericht die hun deel van de QUILT beheren. De QUILT werd in 1989 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en het is nog steeds het grootste bestaande gemeenschappelijke creatieve project.

zie ook AIDSmemorial.info