TOELICHTING

Scope van het AIDS Memorial

AIDSmemorial.nl is een monument op internet om de herinnering levend te houden aan alle mannen, vrouwen en kinderen die aan de gevolgen van hiv of aids zijn overleden.
Het monument richt zich op het herdenken van diegenen, die in Nederland zijn geboren of overleden, in Nederland hebben gewoond of voor Nederlanders iets hebben betekend.

Bronnen
Het AIDS Memorial maakt gebruik van twee soorten bronnen:

 • Persoonlijke informatie die mensen vrijwillig aan ons hebben verstrekt, via een formulier, e-mail of online. Van de contribuanten worden alleen de roepnaam en de relatie met de herdachte getoond.
 • Biografieën, In Memoriam’s, rouwadvertenties en artikelen uit publiek beschikbare bronnen. Indien mogelijk worden de nabestaanden van tevoren geïnformeerd.

De getallen van overledenen op de NAMEN pagina zijn afkomstig van het Centraalbureau voor de Statistiek (CBS).

Zelf informatie toevoegen
Sinds november 2007 is AIDSmemorial.nl online en worden alle bezoekers van de website uitgenodigd om gegevens aan te leveren. U kunt helpen fouten te corrigeren, maar u kunt ook een bijdrage leveren om de herinnering levend te houden aan de personen die hier (zullen) worden herdacht.

Namen toevoegen
U kunt namen en een persoonlijk verhaal toevoegen aan AIDSmemorial.nl van en over degene die u wilt herdenken. Dat kunt u doen als partner, familielid, vriend/in, kennis, collega, buddy, lotgenoot, bewonderaar of als u een ander soort relatie met de herdachte had.
Als u voor anonimiteit van de herdachte heeft gekozen, vragen we - om te vermijden dat iemand dubbel herdacht wordt - minimaal de roepnaam, het overlijdensjaar en de leeftijd door te geven. Het liefst zien we een rouwkaart of rouwadvertentie (met bronvermelding) als referentie.

Aanvullingen en correcties
Naast het persoonlijk verhaal kunt u diverse soorten materiaal inleveren: binnen de drie rubrieken Herdenking, Het leven in beeld en Nalatenschap bestaan mogelijkheden voor het inleveren van verschillend materiaal:
 • Ingetikte tekst
  Persoonlijke verhalen, maar ook een afscheidsboodschap of gepubliceerde en ongepubliceerde teksten van de overledene.
 • Foto’s en Video’s
  Foto’s en video’s waarop de overledene te zien is, privé, op vakantie, op het werk. Foto’s en video’s van acties of voorlichting. Foto’s van objecten die de overledene heeft nagelaten. Foto’s van zijn instelling of bedrijf. Foto’s van de grafsteen. Misschien een afscheidsvideo of een preventievideo waaraan hij of zij heeft meegewerkt.
 • Muziek
  Opnamen van muziek die de overledene heeft gemaakt.
 • Scans van documenten
  Scans van de rouwkaart, van een preventieposter of brochure waarin de overledene model heeft gestaan, van een visitekaartje.

Hoe kunt u materiaal aanleveren?
Op de NAMEN pagina en op ieder NAMEN profiel van het monument staat de mogelijkheid om aanvullingen te sturen. Door op ‘Voeg zelf toe’ te klikken opent een venster waarin uw opmerkingen kunnen worden genoteerd. In dit venster wordt ook gevraagd om uw eigen persoonsgegevens voor het geval wij u een nadere toelichting willen vragen. Correspondentie met het NAMENproject verloopt voornamelijk per email. Via dit aanvulvenster kunt u ook plaatjes toevoegen. In het veld ‘Selecteer een bestand van uw computer’ kunt u een plaatje van uw eigen computer selecteren en toevoegen. Als dit problemen oplevert, kunt u ook het emailadres info@aidsmemorial.nl gebruiken en de plaatjes als bijlage sturen.

Ook kunt u een afspraak maken met een vrijwilliger van het NAMENproject. Wij beschikken over de faciliteiten om foto’s en documenten te scannen. U kunt uw materiaal langsbrengen of opsturen. Zodra de scans zijn gemaakt krijgt u uw materiaal mee naar huis of wordt het retour gestuurd. Kijk voor het adres op de contactpagina van deze site.

Materiaal doneren aan de Stichting NAMENproject Nederland
Als u een goede bestemming zoekt voor uw foto’s of documenten dan kunt u overwegen deze aan het NAMENproject Nederland te doneren. Neem gewoon contact met ons op.